Foto: FoNet/MSP

Dačić tvrdi da je Surinam povukao priznanje Kosova, Priština negira

Vlada Surinama obavestila je Srbiju da je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručio da “nije sve gotovo” kada je u pitanju Kosovo.

On je kazao da ga je o povlačenju priznanja obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama Ildiz Polak-Bigle, a stigla je i nota sa zvaničnim saopštenjem. “Ovo je od istorijskog značaja za nas da se dešava ovakav reverzivilan proces, a ne da slušamo samo o priznavanju Kosova”, rekao je Dačić. On je istakao da je za ovakvu odluku Surinama bilo značajno i posredovanje “jednog našeg čoveka koji ima bliske veze sa ljudima koji vode Surinam” i pozvao dijasporu da se angažuje gde može. Odluka Surinama je “grom iz vedra neba”, ocenio je Dačić i dodao da Priština ovako nešto ne očekuje, kao i da nije siguran da će tamo objaviti ovu vest. “Javite im, molim vas”, rekao je Dačić. A u Prištini demantuju njegove tvrdnje. Savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj kazao je da se radi o kleveti. “Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan”, rekao je Zumberaj. Takođe, savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši izjavio je da su odnosi Kosova i Surinama dobri i da nema povlačenja. “U međunarodnom pravu ne postoji povlačenje nezavisnosti. Može da dođe do zamrzavanja odnosa ili do povlačenja diplomatskog osoblja. Ali, ovo je medijska spekulacija. Kosovo i Surinam nisu zamrzli odnose i Kosovo ima odlične odnose sa svim zemljama koje su nas priznale”, kazao je Matoši. Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ističe da će “ključni igrači” koji su u procesu proglašenja nezavisnosti učestvovali i dalje vršiti pritisak “i na one koji su do sada već priznali Kosovo, ali i na one koji se na taj korak još nisu odlučili”.

Inače, kako navodi “Politika”, nota Surinama upućena je na adrese Misije Srbije u UN, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ali i kosovskom ministarstvu. U dokumentu zavedenom pod brojem DN 171/17 navodi se da se on odnosi na notu koju je Srbija poslala Surinamu 29. jula 2016. i da „prenosi odluku Vlade Republike Surinam o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne i suverene države”. Odluka je doneta 27. oktobra. Kako se navodi, Misija pri UN „ima čast” da prenese ovu informaciju, „u iščekivanju zvaničnog odgovora Srbiji” od surinamskog ministarstva spoljnih poslova. „Diplomatska nota je poslata i ministarstvu spoljnih poslova Kosova 30. oktobra u kojoj se informiše o pomenutoj odluci”, navodi se u dokumentu.