Dragana Boljević i Miodrag Majić / FoNet/Medija centar

Nezavisnost pravosuđa uslov za učešće na konsultacijama o promeni Ustava

Predstavnici udruženja sudija i tužilaca, i organizacija civilnog društva spremni su da se vrate na konsultacije o promenama Ustava Srbija u delu o pravosuđu kada budu videli nacrt teksta i kada glavna tema bude ključno pitanje: nezavisnost pravosuđa.

Da ne bi učestvovali u, kako kažu, debati bez debate, iz konsultacija za promenu Ustava, podsetimo, povukli su se Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM). Direktor YUKOM-a i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima Milan Antonijević kazao je da su napustili konsultacije zato što iz Ministarstva pravde nema jasnog odgovora kako Vlada vidi izmene Ustava. “Očekujemo zaista jasnu poruku kako Vlada vidi izmenu Ustava, ne samo nama koji učestvujemo u razgovoru, već i građanima. Oni moraju da znaju kako izgleda nacrt izmena, u kojem delu se Ustav menja, da li će zaista garantovati nezavisnost pravosuđa i da li će otvoriti neka nova pitanja i u drugim delovima, ne samo u pravosuđu”, rekao je Antonijević. Inače, Srbija se, u procesu evrointegracija, obavezala da menja Ustava i uskladi ga sa poglavljem 23, odnosno ukloni politički uticaj iz pravosuđa. Rasprava, koju je pokrenulo Ministarstvo pravde traje već šest meseci, a u strukovnim udruženjima kažu da se sve češće pojavljuju teme zbog kojih raste strah da će se u budućnosti povećati politički uticaj. “Država u stvari pokušava da nađe taster mesta, da jednom kada se izmeni Ustav pritiskom na ta taster mesta može da upravlja pravosuđem. Situacija je takva da ukoliko i jedna od tih tema zaživi mi ćemo, mislim na građane, zažaliti što se uopšte Ustav menjao”, naglasila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević. A Miodrag Majić iz Centra za pravosudna istraživanja smatra da se “u izvesnom smislu” takva debata i simulira da bi se “moglo reći da je eto debata sprovedena”. “ I kao što se bojimo da će se izaći sa jednom verzijom teksta koji bi bio samo brže-bolje upućen Venecijanskoj komisiji, a da mi o tekstu praktično ne bismo imali prilike ni da debatujemo”, kazao je Majić.

Iz Ministarstvo pravde pozivaju sve zainteresovane da nastave sa konsultacijama. “Cilj izmena koje treba da uslede nije samo da imamo zadovoljne sudije i tužioce, već da povratimo poverenje građana u pravosudni sistem. Ono što je najvažnije je da će posle završetka konsultativnog procesa Ministarstvo pravde izaći sa predlogom sa kojim ćemo opet biti u javnoj raspravi, a isto tako taj predlog će se naći i pred mišljenjem Venecijanske komisije”, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.