Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog kartica za penzionere

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad Gradskom upravom grada Beograda zbog projekta izdavanja “Senior kartice” za penzionere.

Kako je saopšteno, iako je to njena zakonska obaveza, Gradska uprava nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima te kartice. “Poverenik je naložio Gradskoj upravi da se u roku od tri dana izjasni na niz relevantnih pitanja, koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka o ličnosti koje su preduzete i slično“, navodi se u saopštenju poverenika. Takođe se ističe da projekat uvođenja “Senior kartica” za penzionere, kojima će oni moći da ostvare razne popuste, prate brojna pitanja na koja bi gradska vlast trebalo da odgovori. “Poverenik očekuje da će gradske vlasti, da bi predupredile eventualne žalbe Povereniku, na proaktivnoj osnovi dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena, kao što su, na primer, koji organ i kada je doneo odluku o projektu ‘Senior kartice’; da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima; šta konkretno znači da su ‘prve’ kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju; da li to znači da će penzioneri za ‘druge’ kartice plaćati, kada i koliko, i slično?“ U saopštenju se navodi da poverenik podržava nastojanja da se poprave životni uslovi penzionera, ali upozorava da ona ne smeju biti predmet nikakvih provizornih akcija, “reklamnih”, političkih ili ličnih promotivnih aktivnosti, a pogotovo da nikako ne mogu biti opravdanje za nepoštovanje zakona.

Na ovo je reagovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali ističući da se sve u vezi sa projektom radi shodno zakonskim propisima. On je kazao da ne veruje “u zlu nameru” Šabića, ali da način na koji je komentarisao projekat pokazuje da ne razume ono što Beograd radi. “Drago mi je što je gospodin Šabić komentarisao ‘senior kartice’, a komentarisao je nerazumevajući ono što smo mi radili. Treba napraviti razliku između Kluba, dakle kompanija koje su deo Kluba penzionera i izrade samih kartica, odnosno baze podataka”, rekao je Mali i dodao da će sve kartice biti besplatne. On je demantovao i informacije da kartice neće biti dostupne stanovnicima opština Novi Beograd i Stari grad.