Zastava Katalonije / Foto: Pixabay.com

Podignuta optužnica za pobunu protiv katalonskih lidera

Španski državni tužilac saopštio je da su protiv katalonskih lidera podignute optužnice za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti.

Kako je preneo BBC, ovo je deo mera koje je Španija preduzela kako bi preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, uključujući i postavljanje državnih zvaničnika na mesto regionalnih. Prethodno, tužilac Hose Manuel Masa rekao je da optužnica treba da bude podignuta zbog pozivanja na pobunu, provokacije i proneveru. Za ovakve zločine u Španiji zaprećene su kazne i do 30 godina zatvora. Masa je kazao da će zatražiti od sudije i preventivne mere protiv zvaničnika, ali nije precizirao da li bi to uključivalo i hapšenje i pritvor do suđenja. A španski “Pais”, pozivajući se na katalonske medije, objavio je informaciju da će katalonski lider Karles Pućdemon, koji je juče otputovao u Brisel, zatražiti u toj državi politički azil. List je naveo da mu je u izvorima Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno da su s Pućdemonom u Brisel otputovala najmanje četvorica saradnika, ali nije potvrđena informacija o traženju azila.

Podsetimo, španski premijer Mariano Rahoj smenio je katalonsku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije. A dok španske centralne vlasti počinju da sprovode mere za preuzimaje direktne uprave nad Katalonijom, katalonske političke partije juče su počele razgovore o učešću na vanrednim izborima, koje je Madrid raspisao za 21. decembar. Neizvesno je da li će na tim izborima moći da se kandiduje i smenjeni predsednik Pućdemon i drugi katalonski lideri. U međuvremenu učešće na izborima potvrdila je Katalonska republikanska levica (ERC), koja je zajedno sa koalicionim partnerima u regionalnom parlamentu prošle nedelje podržala usvajanje deklaracije o nezavisnosti. Portparol te stranke Serži Sabria rekao je da će “partija pronaći način da učestvuje na izborima koji mogu biti još jedna prilika da se konsoliduje republika”. Iako bi za separatističke političare učešće na izborima predstavljalo svojevrsno priznanje da je proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu bilo samo simbolično, lokalni mediji izbore vide kao jedinu mogućnost za rešavanje krize.