Donald Tramp / Foto: FoNet, Jim Cole

Tramp: Nije bilo dosluha s Rusijom, ispitajte Hilari i demokrate

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegov izborni štab nije bio u dosluhu s Rusijom, pošto je juče priveden bivši šef njegovog izbornog štaba Pol Manafort.

Naime, Manafort i njegov saradnik Rik Gejts, u okviru istrage o navodnim vezama Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca, mada se u optužnici ne spominje Tramp, već je se ona odnosi na Manafortov raniji rad za ukrajinske zvaničnike povezane s Moskvom. Tramp je na Tviteru tražio i da se ispitaju njegova rivalka na izborima Hilari Klinton i Demokratska stranka, ne navodeći, međutim, zašto bi oni trebalo da budu predmet istrage. “Žalim, ali ovo je bilo godinama pre nego što je Pol Manafort postao deo Trampove kampanje. Ali, zašto Kvarna Hilari i demokrate nisu u fokusu. Takođe, NIJE BILO DOSLUHA” (s Rusijom), naveo je Tramp na Tviteru. Juče otpečaćena optužnica protiv Manaforta i njegovog saradnika Gejtsa prva je u okviru istrage koju vodi bivši direktor FBI Robert Miler. Optužnica sadrži 12 tačaka, među kojima je i plan za pranje novca, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama. Manafort i Gejts optuženi su da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune. U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsentu i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara.

Inače, Manafort je smenjen sa čela Trampovog izbornog štaba u avgustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini. A on je, kako se ističe, pre deset godina zastupao ruskog milijardera s ciljem da promoviše interese ruskog predsednika Vladimira Putina. Podsetimo, Robert Miler je imenovan za specijalnog savetnika u maju da vodi istragu Ministarstva pravde o tome da li je Moskva bila povezana s Trampovim izbornim štabom. Imenovan je nedelju dana pošto je Tramp sa čela FBI-ja smenio Džejmsa Komija, koji je tada vodio sličnu istragu.