Foto: FoNet/MOD

Ponoš i Malinović oštro kritikuju Vulina

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Demokratske stranke Sreto Malinović i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš u odvojenim izjavama su u subotu žestoko kritikovali rad ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovu izjavu o spremnosti da srpsku vojsku „stavi na raspolaganje u borbi protiv Islamske države“.

„Jasno je da je aktuelni ministar odbrane u svojim istupima potpuno izgubio kompas. On je izjavom na Sajmu knjiga naše vojne i političke potencijale stavio na raspolaganje borbi protiv Islamske države, iako, koliko znamo, to niko od nas nije tražio, a što u tom kontekstu deluje kao poziv u krstaški rat koji dugoročno može imati ozbiljne posledice po bezbednost Srbije i njenih građana”, rekao je Malinović, general u penziji, i zatražio Vulinovu smenu.

Sa druge strane, Ponoš je saopštio da Aleksandar Vulin „diletantski tumači vojnu neutralnost i pokazuje elementarno nerazumevanje političkih procesa u svetu“.

“Vojna neutralnost znači da naša država zadržava suvereno pravo da odlučuje o zaštiti svojih nacionalnih interesa, kao i da ne učestvuje u tudjim sukobima, što je upravo suprotno od shvatanja Vulina koji nudi naše snage na bespogovorno raspolaganje trećim akterima”, rekao je Ponoš, a prenela Beta.

Podsetimo, Vulin je izjavio da je „vojna neutralnost jedini koncept koji može sačuvati Srbiju od svetskih oluja koje mogu doći i do nje, ali da to ne znači da srpski narod ne prepoznaje zlo, posebno rastućeg terorizma, i neće ga ignorisati“, te da Srbija – ukoliko može da se stavi na raspolaganje u borbi protiv Islamske države – to će i učiniti.