Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vlast i opozicija podeljeni oko vanrednih izbora

Ako je suditi prema izjavama koje su pojedini ministri davali za vikend, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da – tek što je obeleženo 100 dana rada vlade Ane Brnabić – Srbija ponovo uđe u izbornu kampanju (i) za parlamentarne izbore.

„Izbori nikada nisu skupi ukoliko postoje objektivni razlozi za njihovo raspisivanje“, rekao je ministar Vulin za Novosti, a ministar Nedimović je dodao da su i on i SNS „spremni za izbore kao zapete puške“.

Ministar Ljajić je, pak, za „Kurir“ izjavio „da nije pristalica čestih izbora jer se u vreme izbornih kampanja usporavaju procesi i reforme“: „Zato mislim da te izbore treba izbeći, osim ako ne postoji neka ozbiljna politička kriza koja ugrožava parlamentarnu većinu“, rekao je Ljajić.

Sa druge strane, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović takođe smatra da „nema razloga da zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu budu održani i parlamentarni jer bi to ukočilo započete aktivnosti“:

„Na taj način se koče aktivnosti koje smo započeli, pošto je jedan mandatni period realno vreme za koje može nešto da se uradi i oceni učinak parlamenta i Vlade“, rekla je ona, a preneo Tanjug.

Čedomir Jovanović je saopštio da je ideja raspisivanja vanrednih parlamenatnih izbora „samo nastavak konstantne kampanje zbog koje ključna pitanja za budućnost Srbije ostaju u drugom planu“, te da „Aleksandar Vučić mora da zna da su, umesto još jedne agonije, potrebni razgovori i dogovor“.

Zoran Živković je rekao da je Nova stranka spremna i za beogradske i za vanredne parlamentarne izbore: „Naravno da su izborni uslovi daleko od regulanih i što se tiče medija, pravne zaštite i zloupotrebe državnih resursa, ali mi nemamo prava da kukamo na to kakvi su izborni uslovi, to je još već naša obaveza da ih promenimo, a to se menja tako što se Vučić otera sa vlasti i to je naša obaveza”, rekao je Živković.