Foto: FoNet/Vlada Srbije/Kancelarija za saradnju s medijima

DS podnosi prijavu protiv Ružića, raspuštaju se lokalne skupštine

Demokratska stranka je najavila da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, zbog kršenja člana 86. Zakona o lokalnoj samoupravi, prilikom formiranja privremenog organa jedinice lokalne samouprave.

Ovaj član zakona predviđa da se u privremeni organ imenuju predsednik i četiri člana, „vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave“.

Kako kažu u DS-u, svih pet članova privremenog organa u Pećincima su iz SNS-a, bez ijednog predstavnika opozicije. DS u Pećincima ima pet odbornika, a lokalna grupa građana tri.

Iako član 85 Zakona o lokalnoj samoupravi predviđa da se skupština opštine može raspustiti ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana podnošenja ostavke, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković je 24. oktobra izjavio da je skupštinska većina u Negotinu obavestila MDULS o njegovoj ostavci, ali i da je poslala odluku da skupštinska većina „neće održati skupštinu za izbor novog predsednika u roku od 30 dana“.

Kako saznaje Istinomer, danas bi u Službenom glasniku trebalo da budu objavljene odluke Vlade Srbije, kojima se raspuštaju Skupštine opština Negotin, Pećinci i Mionica.