Brankica Janković / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Poverenica: Sveštenici da ostanu u okviru verskih pitanja

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković ukazala je u jučerašnjem saopštenju da je Srbija po Ustavu sekularna država u kojoj svako ima pravo da slobodno odlučuje o rađanju dece, i dodala da smatra da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja.

Poverenica je navela da smatra da crkva ima pravo da iznosi stavove, ali da su izjave pojedinih velikodostojnika neprimerene i uvredljive prema ženama, da produbljuju predrasude i stereotipe koji mogu dovesti do diskriminacije. “Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, i verska osećanja građana i građanki Srbije, smatram da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja civilizacijskih tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda”, istakla je Janković. Ona je naglasila da reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja se ne smeju dovoditi u pitanje. “Nametanje ženama rađanja kao obaveze, i patrijarhalnog obrasca kao jedino prihvatljivog, štetno je za celo društvo”, navela je poverenica. Dodala je da populaciona politika, kao jedna od veoma važnih u svim zemljama sa velikim demografskim izazovima, podrazumeva mehanizme podsticanja rađanja, koji obuhvataju žene i muškarce ravnopravno, kao i brigu o porodici i odgovornom roditeljstvu.

Inače, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra kazao je da “Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”. Poglavar SPC, patrijarh Irinej potom je ocenio da su “žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo”.