Brnabić i Joksimović / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

NUNS: Cinične izjave Brnabić i Joksimović o medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je juče da su izjave premijerke Ane Brnabić i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović o medijskim slobodama “krajnje cinične” i izrečene sa ciljem da se maskira realno stanje u javnom informisanju.

“Tvrdnja ministarke Jadranke Joksimović da je medijska situacija u Srbiji bolja od mnogih u regionu, a možda čak bolja i od nekih članica EU, i optužba protiv novinarskih udruženja za opstrukciju izrade nove medijske strategije predstavljaju vrh cinizma”, saopštio je NUNS. Kako se navodi, Jadranki Joksimović bi trebalo da bude poznat izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da ukupan ambijent nije pogodan za slobodu izražavanja te da u prošloj godini “nije učinjen nikakav napredak”. NUNS-ova baza podataka o napadima i pritiscima na novinare pokazuje da su 2013. zabeležena 23 napada, a u prvih devet meseci ove godine čak 64. To udruženje podseća da poslednjih godina Srbija konstantno pada na svim relevantnim međunarodnim listama o medijskim slobodama. “Reporteri bez granica” objavili su u avgustu ove godine izveštaj o slobodi medija u svetu prema kojem je Srbija na 66. mestu, sedam pozicija niže nego 2016. Ta organizacija je ocenila da mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu, te da medijski zakoni “nikada nisu stupili na snagu”. NUNS je podsetio i na ovogodišnji izveštaj organizacije „Fridom haus“ koji ukazuje da je Srbija u prošloj godini među državama koje su zabeležile najveći pad na listi slobode medija u svetu, kao i da je stepen demokratskog razvoja Srbije pao na najniži nivo od 2005. U analizi stanja u medijima u Srbiji, urednica „Fridom hausa“ Šenon O’Tul navodi da je Aleksandar Vučić od 2014. nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare. NUNS ističe i da je predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard nedavno ocenio da je Srbija trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i podsetio da je na platformi Saveta Evrope posvećenoj medijima evidentirano 12 napada na novinare u Srbiji. Organizacija „Irex“ u ovogodišnjem globalnom izveštaju ocenjuje da na skali od nula do četiri indeks održivosti medija u Srbiji iznosi 1,78 čime se naša zemlja svrstava u grupu “Neodrživi mešoviti sistem”, u kojoj su i Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija…. “I na kraju, molimo ministarku Joksimović, nekadašnju novinarku radikalskog biltena ’Velika Srbija’, da nam u kontekstu svih nabrojanih podataka ne drži lekcije o kvalitetu istraživačkog novinarstva koje se, kaže, izvitoperilo, jer, uprkos konstantnom ugrožavanju medijskih sloboda u Srbiji, istraživačke medijske kuće kao što su CIN, KRIK, BIRN, „Insajder“, poslednjih godina dobijaju najznačajnija domaća i medjunarodna priznanja”, saopštio je NUNS.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, da je situacija u medijima “nasleđena i katastrofalna” i da nije tačno da je odbila da razgovara sa Grupom za slobodu medija. A ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da medijska situacija u Srbiji ne da nije najgora, nego je bolja od mnogih u regionu, a i od nekih članica EU. Takođe, kazala je da se sloboda medija kao tema zloupotrebljava, da novinarska udruženja ne žele da učestvuju u mnogim procesima i ne žele da dele informacije o napadima na medije koje imaju, kao i da je potrebno definisati šta je istraživačko novinarstvo, jer se “izvitoperilo”.