Protest penzionera / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Penzioneri održali “pomen moralu, pravdi i istini”

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica organizovali su juče u Beogradu protest kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, “nemoralnih i neustavnih” zakona koji su najstarije doveli na ivicu egzistencije.

Učesnici protesta okupili su se kod Doma Narodne skupštine, a išli su i do Ustavnog suda i zgrade RTS-a. Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović rekao je agenciji “Beta” da su “svima dali određene zadatke“. “Od Skupštine Srbije zahtevamo da poništi sramne zakone kojima su nam smanjili penzije, od Ustavnog suda da donese svoje stavove o našoj inicijativi da ispita ustavnost spornih zakona i da nas ne koči u proceduri odlaska u Strazbur, jer pravne institucije Srbije ne daju rešenja za naše probleme“, naveo je Radović. On je dodao da su time održali “pomen moralu, pravdi i istini” – vrednostima koje su nestale u Srbiji. Kako je naveo, pokrenuta je inicijativa da penzioneri pojedinačno traže rešenja od PIO fonda kako bi se žalili Upravnom i Ustavnom sudu da bi se utvrdio koliko kome država duguje. Radović je rekao da su od RTS tražili da “informišu istinito građane” jer je to „servis koji građani plaćaju“ da bi bili istinito informisani.

Protest i zahteve penzionera podržao je Pokret slobodnih građana, ocenjujući da je nužno donošenje zakona o pravima veterana koji sada imaju najniža prava u Evropi.