Foto: Pixabay.com

Luksemburški “Aelius” ponudio 16 miliona evra za “Galeniku”

Kompanija “Aelius” iz Luksemburga ponudila je 16 miliona evra za kupovinu  93,7 odsto ukupnog kapitala “Galenike”, saopštilo je juče Ministarstvo privrede, nakon otvaranja finansijske ponude tog ponuđača.

Kako je saopšteno, Komisija je konstatovala da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove, i donela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da “Aelius” proglasi kupcem kapitala. Kako se dodaje, kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program. Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Inače, za dobrovoljni odlazak iz “Galenike”, koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika. A za radnike, kako kažu u sindikatu, najvažnija je socijalna strana budućeg ugovora.  Oni će, navode, biti zadovoljni prodajom tek ako novi vlasnik bude poštovao zakone i Kolektivni ugovor i ako se uspostavi socijalni dijalog. “Očekujemo od novog vlasnika da investira, ulaže, otvara nove proizvodne linije, da donese nove proizvode i da širi poslovanje… Naša procena je da je upošljavanjem kapaciteta u punom obimu, broj koji ostaje nakon sprovedenog socijalnog programa optimalan”, ocenio je za N1 Zoran Pantelić iz sindikata “Nezavisnost- Galenika”.

Podsetimo, “Danas” je nedavno objavio da se ne zna se ko je vlasnik “Aeliusa”. Ta firma se u prvim najavama povezivala sa brazilskim proizvođačem lekova EMS koji posluje u 30 zemalja i pretpostavka je da kupovinom “Galenike” želi da prodre na evropsko tržište. Na tenderu je, međutim, učestvovao “Aelius”, registrovan u Luksemburgu 26. septembra ove godine, neposredno pre raspisivanja javnog poziva za prodaju “Galenike”. Osnivač firme je “Glob farm”, upisan u registar istog dana kada i ćerka firma “Aelius”. U vlasničkoj strukturi “Glob farma”, kako se navodi, 75 odsto udela ima “Gronin farma” iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski “Montesearch”, čiji je vlasnik brazilski EMS. To bi, kako ističe “Danas”, značilo da “Galeniku” želi da kupi holding kompanija “Gronin”, čiji se krajnji vlasnik ne zna.