Sednica Skupštine / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Brnabić: Situacija u medijima nasleđena i katastrofalna

Grupa za slobodu medija juče je, pred početak zasedanja parlamenta, ispred Skupštine Srbije poslanicima delila letke sa pitanjima za premijerku i ministre na koja ne dobijaju odgovore, iako, kako su istakli, građani imaju pravo da budu istinito i blagovremeno informisani o svemu što je značajno za njihov život.

Letke su delili na dan kada su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade odgovarali na poslanička pitanja. “Došli smo da bi premijerka čula naša pitanja na koja ne samo da ne daje odgovore, nego daje izjave o novinarstvu koje nisu utemeljene u realnosti, a važno je i da javnost čuje naša pitanja i da zna da mi na njih ne dobijamo odgovore”, izjavio je direktor CINS-a Branko Čečen. Premijerki je u letku, između ostalog, postavljeno pitanje zašto nije prihvatila poziv na sastanak sa Grupom za slobodu medija, koja okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja. Prema rečima Čečena, ako se nešto ne promeni, nezavisni, objektivni mediji brzo će nestati i građani neće znati šta se dešava. Takođe, Grupa za slobodu medija postavila je pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću zašto policajci u uniformi i civilu nisu reagovali tokom incidenata na dan inauguracije predsednika Vučića i zašto nisu poznata imena onih koji su tada napali novinare i građane, kao i ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo. Grupa je pitala i ministra odbrane Aleksandra Vulina kada će se ograditi od saopštenja svoje stranke koja je urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića nazvala narkomanom i stranim plaćenikom; kao i ministarku pravde Nelu Kuburović šta je sa nerešenim slučajevima ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića i pokušaja ubistava novinara “Vremena” Dejana Anastasijevića.

A premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući na pitanja poslanika, da je situacija u medijima “nasleđena i katastrofalna”. Dodala je da je Savet za borbu protiv korupcije na čijem je čelu bila Verica Barać, podneo izveštaj u kojem se navodi da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića vršen politički pritisak i da je nad medijima uspostavljena potpuna kontrola. Ona je rekla da je 2011. godine Evropski parlament izrazio bojazan da postoji pritisak na medije. Kazala je da joj je “zanimljiva formulacija” da je odbila da se sastane sa predstavnicima medija. “Nisam imala vremena u poslednjih deset dana, sastaću se s njima, zakazaću taj sastanak”, rekla je Brnabić. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da medijska situacija u Srbiji ne da nije najgora, nego je bolja od mnogih u regionu, a i od nekih članica EU.