Predsednik NUNS Slaviša Lekić / Foto: FoNet/Medija centar

“UNS da povuče kadrove ugurane u radnu grupu”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju Udruženje novinara Srbije (UNS) da, “zarad elementarne korektnosti i bar privida doslednosti, iz radne grupe za izradu Medijske strategije povuče i druge svoje kadrove”.

Prema stavu NUNS i NDNV, oni su „ugurani“ u radnu grupu pod firmom „nezavisni stručnjaci“ u periodu dok je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja bio Nino Brajović. U saopštenju NUNS i NDNV ukazuju da je donedavni generalni sekretar i dugogodišnji predsednik UNS Nino Brajović i formirao ovu radnu grupu, „po svemu sudeći vodeći se željom da zadovolji potrebe vlasti i UNS, a koje su očigledno identične i u suprotnosti sa potrebama medijske zajednice i medijskih sloboda“. Ukoliko UNS ne povuče svoje kadrove, napominju NUNS i NDNV, „biće jasno da je njihovo ritualno povlačenje iz radne grupe imalo samo za cilj da donošenje Medijske strategije prebaci u domen političkih pregovora i tajnih trgovina između režima i bliskih organizacija“.

Podsetimo, zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za novog državnog sekretara za informisanje, UNS je saopštio da se povlači iz radne grupe, nakon što je nekoliko dana ranije, iz tog razloga, to učinila Ljiljana Smajlović, predstavnica tog udruženja. Inače, radnu grupu napustio je predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija) Nedim Sejdinović, zato što je, kako je istakao, “proces rada u potpunosti obesmišljen” i u ime Koalicije predložio “formiranje nove radne grupe sastavljene od eminentnih medijskih stručnjaka i članova civilnog društa”. Iz radne grupe povukla se i Dalila Ljubičić, predstavnica Asocijacije medija, zbog, kako je objašnjeno, “okolnosti koje su uticale na urušavanje kredibiliteta radne grupe”.