Edi Rama / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Beriša optužio Ramu za trgovinu drogom

Bivši albanski premijer i predsednik Salji Beriša optužio je albansku vladu da direktno kontroliše šverc droge u Albaniji i rekao da je “više od devet milijardi evra droge sakriveno u albanskim tunelima”, preneli su juče makedonski mediji.

U intervjuu za televiziju „Njuz 24“, Beriša je optužio albansku vlast, predvođenu premijerom Edijem Ramom, da je direktno umešana i da kontroliše proizvodnju i šverc marihuane u Albaniji. “Premijer Edi Rama je direktno umešan u proizvodnju, a sada i u rasturanje droge… Tvrdim da je više od devet milijardi evra od droge sakriveno u tunelima u Albaniji”, rekao je Beriša. On je kazao da su optužbe protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Sajmira Tahirija tačne, jer je, kako je rekao, Tahiri je “imao svoju ulogu u bandi porodice Habnilaj, koja je obavljala veliki šverc droge od Albanije do Italije”, za šta Italija ima i argumente. Prema njegovim rečima, “ima argumenata i da je brat sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Fastmira Džafaja deo velikog šverca albanske droge u inostranstvo”.

Inače, albanski parlament ukinuo je juče imunitet bivšem ministru unutrašnjih poslova Saimiru Tahiriju, koga je i Beriša pomenuo, zbog sumnje da je umešan u organizovanu trgovinu drogom. Poslanici su izglasali da se tužilaštvu dozvoli da ispita Tahirija i pretrese njegovu kuću, ali ne i da ga uhapsi. On je bio ministar unutrašnjih poslova do marta, a sada je poslanik vladajuće Socijalističke partije. Tužioci su povezali Tahirija sa kriminalnom grupom osumnjičenom za trgovinu kanabisom. Neki članovi te grupe nedavno su uhapšeni u Italiji, a Tahiri je negirao da je povezan sa kriminalnom bandom. Borba protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala izazov su za postkomunističku Albaniju, članicu NATO od 2009. godine, koja nastoji da postane i članica EU.