Foto: Twitter / Rodoljub Šabić

Zbog objavljivanja psihijatrijske dokumentacije u TV emisiji- opomena

Prekršajni sud u Beogradu utvrdio je odgovornost psihijatrijske klinike “Laza Lazarević” i tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica u emisiji televizije sa nacionalnom frekvencijom, i kaznio ih opomenom.

Kako je na svom Tviter nalogu objavio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, Prekršajni sud doneo je presudu 20. oktobra. “Psihijatrijski dosije A. K. završio u tok-šou emisiji. Odgovornost utvrđena, sankcija… opomena!!’Srpska priča’ o zaštiti podataka o ličnosti”, napisao je Šabić na Tviteru. Direktor lista „Informer“ Dragan J. Vučićević je 29. novembra 2015. na TV „Pink“ pokazivao medicinsku dokumentaciju Aleksandra Kornica, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u istoj emisiji rekao je da je Kornic ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju. Poverenik Šabić je 30. novembra te godine naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici “Dr Laza Lazarević”. Zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije 23. decembra iste godine podneo je prekršajnu prijavu protiv te klinike, tadašnje direktorke Slavice Đukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Šabić je tada agenciji „Beta“ rekao da su zbog istog slučaja podnete i krivične prijave protiv NN lica iz nadležnih institucija. Kako je tada naveo, tokom nadzora je jasno utvrđeno da je objavljena medicinska dokumentacija urađena u Klinici i prosleđena Ministarstvu zdravlja, a potom iz Ministarstva zdravlja prosleđena MUP-u i prikazana u televizijskoj emisiji.

Slavica Đukić-Dejanović juče je za „Insajder“ izjavila da je tek saznala za odluku Prekršajnog suda i, kako je navela, poštuje zakone i prava pacijenata i nema šta da doda onome što je govorila u vreme kada je ta tema bila aktuelna. A tada je za „Vreme“ kazala da „taj papir sigurno nije dat novinarima, a da li je to učinio neko od onih kojima smo u obavezi da ga izdamo, zaista ne znam“. Ona je dodala da ne zna kako je dokumentacija dospela do novinara, ali i napomenula da „odgovorno tvrdi“ da niko od zaposlenih u Klinici „nije napravio nijedan jedini prestup u ovom slučaju“.