Ruševine u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tužilaštvo kažnjeno sa milion dinara zbog prikrivanja informacija

Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznila je Više javno tužilaštvo (VJT) sa ukupno milion dinara, prvenstveno zbog slučaja “Savamala”, a novac bi trebalo da uplati u republički bužet.

Kako navodi  “Danas”, od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, pet se odnosi na slučaj “Savamala”, odnosno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. Osim “Savamale”, poverenik je VJT-u naložio da portalu “Pištaljka” dostavi informacije o toku istrage protv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da neimenovanom advokatu dostavi informacije o angažovanju branioca po službenoj dužnosti. List navodi da je poverenik VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a potom još pet od 180.000, kao i da je rok za plaćanje kazni odavno istekao. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je da je nekome u interesu da održava postojeći kontekst u kom se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na građane i preduzetnike, ali ne i za državne organe i funkcionere. “Pitanje prinudnog izvršenja rešenja o novčanim kaznama koje izriče Poverenik odavno je otvoreno i neuralgično. S tim u vezi imali smo i tragikomične situacije poput ‘raspada sistema’, pa su izvršni sudovi sa područja sudova u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu izvršavali ta rešenja, a u Beogradu su jedno vreme izvršavali, a potom prestali Stvar je dalje dodatno, ne može se isključiti namerno, komplikovana tako što se posle izmena Zakona o opštem upravnom postupku došlo do situacije u kojoj se “ne zna” ko je nadležan za to prinudno izvršenje. Kako stvari stoje, svi koji bi mogli doći u obzir, ni sudovi ni prekršajni sudovi, ni Narodna banka, ni Poreska uprava, to ne žele da rade, i ističu ‘nenadležnost’. Sa stanovišta uređene države to je sasvim nenormalno, ali to je, nažalost, naša realnost”, rekao je Šabić.

Poverenik je istakao da već godinama ukazuje na potrebe izmena zakona kako bi se onemogućilo ignorisanje kazni. “Međutim, nekom je definitivno u interesu da održava postojeći kontekst, u kome se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na građane i preduzetnike, a da u odnosu na državne organe i funkcionere imaju isključivo ‘kozmetičku’ vrednost”, kazao je Šabić.