Protest USPS, mart 2017 / Foto: FoNet/TV FoNet

Protest sindikata penzionera zbog “nemoralnih i neustavnih” zakona

Predsednici Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica pozvali su penzionere i zaposlene da sutra dođu na protest u Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “nemoralnih i neustavnih” zakona koji su najstariju populaciju doveli na ivicu egzistencije.

Protest će početi u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a učesnici će se potom prošetati do Doma Narodne skupštine, Ustavnog suda i zgrade RTS-a. “Protest smo zamislili kao pomen moralu u politici, kao pomen pravdi i istini koje su nestale u Srbiji. Mi penzioneri smatramo da Skupština Srbije, donoseći nemoralne i neustavne zakone, kojima diskriminiše penzionere i stara lica; Ustavni sud – ne ostvarajući svoju ustavnu funkciju zaštite prava građana; i RTS – prećutkivanjem istine; zajedno učestvuju u diskriminaciji penzionera i starih lica”, rekao je predsednik udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić. On je objasnio da se protest organizuje na dan kada su pre tri godine doneti sporni zakoni, među kojima su Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojim su penzije smanjene prosečno od 10 do 20 posto, a za 1,7 miliona penzionera obustavljeno je  usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a.Tamburić je apelovao na penzionere da zbog smanjenja penzija pokrenu upravne i sudske postupke protiv PIO fonda. Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović ocenio je da su penzioneri spornim zakonom dovedeni u stanje “potpunog siromaštva i socijalne potrebe”. “Povećanje od pet odsto će biti nekakvo povećanje, ali pošto nas je predsednik (Aleksandar Vučić) nazvao lažovima i pošto je završio društvene nauke, neka pita mamu i tatu, pošto je rekao da su imali visoke penzije, da li im je nešto vraćeno i da li su im sada penzije sada najveće”, rekao je Radović. On je kazao da se protest organizuje i zbog promena zakona o PIO fondu, kojim je omogućeno njegovo urušavanje.  Radović je napomenuo da su podneli više incijativa Ustavnom sudu kako bi se ispitala ustavnost spornih zakona, ali da ih je sud sve odbacio, i najavio da će incijative predati Evropskim sudu pravde u Strazburu.

Inače, Istinomer je izračunao da je od kraja oktobra 2014. do kraja avgusta 2017, po osnovu smanjenja penzija, država od penzionera ukupno uzela oko 52,7 milijardi dinara, odnosno, oko 432,7 miliona evra.