Potpisivanje u Briselu / Foto: FoNet/F. Mogerini/Twitter

Srpske sudije i tužioci počinju da rade po zakonima Kosova

Srpske sudije i tužioci, koji su do sada radili u sklopu srpskog pravosudnog sistema na severu Kosova, juče su položili zakletvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i od sada će raditi po kosovskim zakonima.

Ovo je dogovoreno tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine februara 2015, sporazumom o integraciji pravosuđa. Jučerašnjim činom, kako ističe Radio Slobodna Evropa, ovaj sporazum u potpunosti je sproveden.”Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovskog pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost što ćete posao sudije, odnosno tužilaca, obavljati časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike”, kazao je Tači nakon zakletve koju je položilo 40 sudija i 13 tužilaca. Sudija Miroslav Ivanović izjavio je da će sudije nastaviti tamo gde su stali i da ova grupa ljudi pripada “određenom esnafu koji zna svoj posao”. “Danas je dan kao i svaki drugi. Praktično, ne osećam da počinjem nešto novo, mislim da se nastavlja naš profesionalni život tamo gde smo stali. Profesionalci smo svi redom, to su sve odrasli ljudi”, kazao je on. Prema Sporazumu iz februara 2015, predviđen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice. Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi. Sporazum predviđa da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se građanske parnice voditi u objektima suda na jugu. Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da je ovim činom “ojačan pristup pravdi građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini”. Time je, kako je navela, potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom. Kuburović jučerašnji čin sudija i tužilaca naziva davanjem izjava o pristupanju pokrajinskom pravosuđu, a ne polaganjem zakletve. A Evropska unija ocenila je da je integracija u kosovsko pravosuđe predstavnika svih zajednica ključna za obezbeđivanje pravde u ime celog stanovništva na Kosovu. Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je da će “integrisano pravosuđe omogućiti uniformno sprovođenje kosovskog zakona u svim kosovskim osnovnim sudovima”.