Premijerka Brnabić sa Hojtom Jiem / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Bez Vučićeve reakcije na primedbu o “sedenju na dve stolice”

Nakon što je visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, jer “ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko”, on se juče u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ipak, Vučić se nakon susreta nije obratio novinarima, a iz njegovog kabineta saopšteno je da je predsednik pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe. Kako se ističe, sadržaj odgovora predsednik će saopštiti narednih dana, ali se dodaje da je, između ostalog, Ji izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU, a drugom ka savezu sa Rusijom. Takođe, izrazio je zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu. “Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja – članstva u EU, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU. Dvojica sagovornika su razgovarala o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova. Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga”, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta. Dodaje su i da su dvojica sagovornika razgovarala i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu, dodaje se u saopštenju.

A ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je izjava Hojt Jia “svakako do sada najteži javni i nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo”. “Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika Vučića, ali sam siguran da će uspeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada”, kazao je Vulin. S druge strane, šefica Pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević veruje da je izjava Hojt Jia pogrešno protumačena. “On je takođe rekao da je njemu apsolutno jasno koje je strateško opredeljenje Srbije, da je to članstvo u EU i da su SAD partner i EU i Srbiji na tom putu”, rekla je Miščević, ističući da Srbija ne sedi na dve stolice, već da ima jasno političko strateško opredeljenje, a to je EU. Osim sa Vučićem, Ji se juče sastao i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, kao i potpredsednicom Zoranom Mihajlović. Organizovan je sastanak i sa predsednicima opozicionih stranaka, na kome su bili lideri DS Dragan Šutanovac, LDP Čedomir Jovanović, SDS Boris Tadić, LSV Nenad Čanak, PSG Saša Janković, Pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović i Narodne stranke Vuk Jeremić.