Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Vuk Jeremić osnovao stranku

U nedelju je u Beogradu održana osnivačka skupština Narodne stranke, na kojoj je Vuk Jeremić jednoglasno (352 delegata) izabran za njenog predsednika.

Kako Beta prenosi, jednoglasno su izabrani i prvi potpredsednik Miroslav Aleksić kao i potpredsednici Sinisa Kovačević, Sanda Rasković Ivić, Svetozar Čiplić, Zdravko Ponoš i Nikola Jovanović.

Neka od usvojenih programskih načela nove stranke u Srbiji su „moderna i razvojna ekonomska politika, pravna država i nezavisne institucije, pomirenje nacionalnog i građanskog u Srbiji kao i vojna neutralnost zemlje“, uz obaveznu depolitizaciju aparata službi bezbednosti i potrebu za usvajanjem zakona o lustraciji.

“Ako bude pameti to će biti prva velika pobeda opozicije od 2012. godine”, rekao je Jeremić o predstojećim beogradskim izborima. On je rekao i da će se „Narodna stranka boriti protiv nenarodnog režima, a prva prilika za pobedu su izbori u Beogradu.

Osnivačkoj skupštini Narodne stranke prisustvovali su, između ostalih predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, funkcioner Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, lider Zdrave Srbije Milan Stamatović, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsednik Levice Srbije Borislav Stefanović i Pokreta za preokret Janko Veselinović.