Foto: Pixabay.com

TAIEX: Mediji pod pritiskom vlasti, medijsko tržište najfragmentiranije u Evropi

Instrument Evropske komisije TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange instrument) saopštio je da su mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti, prenosi Beta.

“Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti”, piše u izveštaju TAIEX-a.

„Zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara”, piše u izveštaju, a i navodi se da brojne pretnje i fizički napadi na novinare nisu razrešeni.

U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. bilo registrovano 1.788 medija: “Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi”, piše u izveštaju, u kome se kaže i da je od 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa „u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”.