Foto: Wikipedia (San Jose (map), Hayden120 (retouch))

Ko hoće u Šengen-zonu, plaća 10 evra

Kako pišu Novosti, od 2020. godine građani van viznog režima Šengena moraće da traže posebno odobrenje za ulazak na teritoriju EU.

Putnici koji budu hteli da uđu u EU, moraće da popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji. Odgovor bi trebalo da dobiju u roku od tri dana, postupak će koštati 10 evra i važiće tri godine, a za osobe ispod 18 i iznad 60 godina, studente, naučnike i članove porodica državljana EU ova procedura će biti besplatna.

Iako su se u medijima pojavili napisi da je reč o ponovnom uvođenju viza, zapravo je reč o bezbednosnim merama koje su posledica terorizma u Evropi i izbegličke krize – ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije.

Takođe, ovim merama neće biti obuhvaćene samo zemlje zapadnog Balkana, već i SAD, Japan, Australija, Novi Zeland, kao i Velika Britanija, Irska, Kipar, Rumunija, Bugarska i Hrvatska.

Sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD.