Dubravka Stojanović / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tri faze SNS-a

Istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović je u intervjuu za FoNet rekla da je u Srbiji nacionalno pitanje i dalje na prvom mestu, kao i da je politika aktuelne vlasti “puštanje balona u svim pravcima”: “U populističkom društvu, kao što je naše, ceo narod mora da stoji iza vođe. Populizam je mnogo isplativiji nego da imate otvorenu diktaturu, jer bi onda i međunarodna zajednica morala drugačije da se odnosi prema takvim državama i imala bi osnova da ih otvoreno osuđuje”, rekla je Stojanović.

Ona je uočila tri faze društva od dolaska SNS-a na vlast:

“Prva je bila faza medenog meseca, kada je potpisan Briselski sporazum i kada su mnogi od nas to podržali, uz kritički stav o načinu vladanja, iščekujući šta će se dalje dešavati.

Onda se jedno vreme ćutalo od preneraženja u šta je to dalje otišlo, a možda i od straha, jer su mnogi govorili o strahu, ali je sada granica straha pređena – što zbog Savamale, što zbog ove imobilizacije Beograda, što zbog potpunog ukidanja medija, što zbog ovih neverovatnih sudskih, tužilačkih, koruptivnih afera.

Izgleda da je društvo ušlo u treću fazu u kojoj će strah biti potpuno savladan i u kojoj će se, bar se nadam, društvo ponovo organizovati i krenuti u jednu opozicionu borbu koja je nedostajala.”