Sudija Miodrag Majić / Foto: Istinomer

Majić: Nezavisnost pravosuđa u opasnosti

U poslednjem tekstu na svom blogu, sudija Miodrag Majić  ocenio je da postoji realna opasnost da će ustavne promene značiti i dalji gubitak nezavisnosti sudstva i još veći uticaj izvršne vlasti.

Nedovoljna stručnost i nedovoljna efikasnost sudija, piše Majić, direktno ili indirektno povezane su sa politički obojenim načinom izbora i napredovanja sudija i zapuštenošću sistema – najgore sudije uvek su u pravosuđe dolazile uz najveću političku podršku.

„Najveći problem srpskog pravosuđa nije ni neznanje, ni neefikasnost, već njegova potpuna nesposobnost da se otrgne iz političkog zagrljaja i počne da sudi nezavisno od toga ko se u određenom trenutku nalazi u Nemanjinoj i na Andrićevom vencu“, piše Majić.

Pisci budućeg Ustava uvešće Pravosudnu akademiju u Ustav, očekuje Majić, čime će se izbor sudija suštinski izmestiti iz ruku Visokog saveta sudstva – ono će samo potvrđivati kandidature onih koje izabere Akademija. „Posebna opasnost od koruptivnog delovanja kod ovakvog rešenja krije se u tome, što će proces izbora budućih nosilaca pravosudnih funkcija biti moguće kontrolisati jednostavnim izborom rukovodstva ove institucije, koje se vrši na način koji omogućava dovođenje na čelne funkcije za vlast poželjnih kandidata“, piše Majić.

On kaže i da bi predlog „jedne opozicione stranke“ da se sudije proglašavaju ukazom predsednika države značio da se „i inače omnipotentnoj izvršnoj vlasti, daje još jedan, do sada nepostojeći formalni prerogativ kada je o izboru sudija reč“.

Majić upozorava i da bi ustavne izmene mogle doneti aktiviranje ne-sudskih tela – „sertifikacionih komisija“ – da proveravaju da li su sudske odluke u skladu sa „sudskom praksom“. To bi „moglo predstavljati izuzetno opasan oblik izmeštanja sudske vlasti u nesudske organe nepoznatog sastava i kompetencije“, kaže Majić.

Napokon, on piše i da bi izvršna vlast izmene Zakona o zaštitniku građana „mogle iskoristiti za sticanje još jedne poluge kontrole nad pravosuđem“: „Ako bi se u izmenama Zakona predvidela do sada nepostojeća ovlašćenja Zaštitnika građana kada je reč o postupcima sankcionisanja sudija i tužilaca,  i poslednji preostali garant sudske i tužilačke nezavinosti bio bi oduzet pravosudnim telima.“

„Stanje u pravosuđu je loše, i to odavno niko ozbiljan ne dovodi u pitanje“, zaključuje Majić, „međutim, nijedno stanje, pa ni stanje u srpskom pravosuđu nije u toj meri loše, da ga ne bi bilo moguće učiniti gorim.“