Foto: Rainer Stropek/Flickr/https://www.flickr.com/photos/rainerstropek/

Lokalni izbori na Kosovu: Srpska lista proglasila pobedu

Srpska lista proglasila je pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima na Kosovu, održanim u nedelju, 22. oktobra. Takođe, Srpska lista je saopštila da je njen lider Goran Rakić osvojio 80 odsto glasova u Severnoj Mitrovici.

Oliver Ivanović, njegov protivkandidat, saopštio je da još uvek nije prebrojano 2,5 hiljade od ukupno devet hiljada upisanih birača.

Centralna izborna komisija saopštila je kasno sinoć da je na lokalnim izborima – na kojima su birani odbornici i predsednici opština – glasalo 43,85 odsto, tj. nešto više od 809 hiljada birača. Ujedno, CIK je ocenio da je proces glasanja prošao mirno i bez većih nepravilnosti.

U toku dana na graničnom prelazu Jarinje zaustavljen je autobus sa glasačima iz centralne Srbije, u kome su pronađene dve bombe i dva detonatora. Kosovska policija je saopštila da je po nalogu tužioca, u vezi sa ovim slučajem pritvoreno je pet osoba.

Takođe, kosovsko Tužilaštvo je saopštilo da su uhapšena tri lica zbog primanja i davanja mita i uništavanja izbornog materijala, od toga dvojica aktivista Srpske liste koji su privedeni veče pre izbora u selu Pasjan, preneo je Insajder.