Skup Pokreta slobodnih građana / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Janković: Sprovešćemo lustraciju odgovornih za sadašnji period

Pokret slobodnih građana (PSG) sprovešće lustraciju i odstraniti iz javnog života one koji su odgovorni za sadašnji period, najavio je sinoć na protestnom skupu “Beograd se voli, Beograd se brani” na Trgu republike predsednik PSG Saša Janković.

“Moći će da žive i rade, ali ne i da nam sole pamet”, rekao je Janković. On je izrazio je uverenje u izbornu pobedu na predstojećim izborima u Beogradu, ako bude sprečena izborna krađa. “U 21. veku se borimo da sačuvamo naše glasove od krađe vlasti”, istakao je Janković. Na skupu su govorili i profesorka Srbijanka Turajlić, glumac Sergej Trifunović i student Pavle Grbić. Po završetku skupa na Trgu Republike okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Radio-televizije Srbije i Skupštine grada Beograda, gde su predati zahtevi za održavanje fer i poštenih izbora.

PSG je ranije saopštio da zahteva da birački spisak bude uređen, tačan i potpun; traži se i da građani mogu ostvarivati biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci, čime bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta. PSG zahteva da bude obezbeđeno pravo na uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora preko ovlašćenih lica. Insistira se i na zakonitom sastavu Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu. Traži se i jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima, a od REM da obavlja svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji. PSG zahteva da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za izborne takmace koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve sedmice uoči kraja izborne kampanje. Od vladajućih stranaka zahteva se da pozovu i omoguće da izbore prate domaći i međunarodni posmatrači, uključujući misiju OEBS-a u punom kapacitetu.