Foto: Pixabay.com

Luksemburški “Aelius” jedini učesnik na tenderu za “Galeniku”

Komisija za sprovođenje postupka prodaje farmaceutske kompanije “Galenika” donela je odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u postupku kompaniji “Aelius” iz Luksemburga i odbaci prijavu kompanije “Amicus SRB” iz Beograda, saopštilo je juče Ministarstvo privrede.

Otvaranje finansijske ponude te kompanije predviđeno je za 26. oktobar. Kako se ističe, Komisija je konstatovala da “Aelius” ispunjava kvalifikacione uslove, dok drugi ponuđač, povezan sa investicionim fondom HBM iz Švajcarske, nije dostavio traženu dokumentaciju.

Podsetimo, “Danas” je nedavno objavio da se ne zna se ko je vlasnik “Aeliusa”. Ta firma se u prvim najavama povezivala sa brazilskim proizvođačem lekova EMS koji posluje u 30 zemalja i pretpostavka je da kupovinom “Galenike” želi da prodre na evropsko tržište. Na tenderu je, međutim, učestvovao “Aelius”, registrovan u Luksemburgu 26. septembra ove godine, neposredno pre raspisivanja javnog poziva za prodaju “Galenike”. Osnivač firme je “Glob farm”, upisan u registar istog dana kada i ćerka firma “Aelius”. U vlasničkoj strukturi “Glob farma”, kako se navodi, 75 odsto udela ima “Gronin farma” iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski “Montesearch”, čiji je vlasnik brazilski EMS. To bi, kako ističe “Danas”, značilo da “Galeniku” želi da kupi holding kompanija “Gronin”, čiji se krajnji vlasnik ne zna.

Inače, Ministarstvo privrede je 1. septembra raspisalo tender za prodaju fabrike, a uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji i da u poslednjoj poslovnoj godini ima prihod veći od 300 miliona evra. Procenjena vrednost kapitala koji se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra.