Siniša Mali / Foto: FoNet/Beoinfo

Sumnjiv konkurs za medije u Beogradu

Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata grad Beograd je skoro trećinu novca dodelio “Studiju B”, a sredstva su dobila i muzička udruženja, kao i firme koje su registrovane posle raspisivanja konkursa, objavio je portal “Pištaljka”.

Od ukupno 73,9 miliona dinara, “Studio B” i firme povezane sa tom televizijom – “Brender” i “Irik” dobile su 23 miliona. Konkurs je raspisan 18. avgusta, a 17. oktobra objavljena su rešenja o raspodeli sredstava. “Pištaljka” je navela da je pet miliona dinara dobila firma “Folim”, registrovana 22. avgusta, a četiri miliona dinara opredeljeno je za projekat “Beograd za svačiji džep”, firme “Zofin”, osnovane 23. avgusta. I firma koja se donedavno bavila trgovinom na veliko mašinama i opremom i zvala “Metalon calibration”, a koja je devet dana posle raspisivanja konkursa za medijske projekte promenila vlasnika, delatnost i naziv dobila je – dva miliona dinara.  Projekat kojem je dodeljeno najviše novca,6,9 miliona, jeste “Beogradski rokenrol”, s kojim je konkurisalo Udruženje rok muzičara, koje se bavi organizovanjem koncerata i muzičkih festivala. Višemilionske iznose dobile su i dnevne novine “Alo”, “Informer”, “Srpski telegraf”, kao i muzička kompanija “Sky comm group”, koja je nastala kao muzička kompanija “Sky music”, vlasnika Milenka Škarića, a sada je registrovana kao reklamna agencija. Novinska agencija “Beta”, dnevni listovi “Blic” i “Danas”, samo su neki od medija koji nisu dobili novac na konkursu. Takođe, ni “Pištaljka” nije dobila sredstava iako je jedina imala projekat čiji je cilj istraživanje korupcije u gradskoj upravi. Beogradske vlasti odbile su predlog da član komisije bude Ljiljana Smajlović, a u komisiju su uvrstile javnosti “nepoznate medijske stručnjake”- Ferenca Berčeka, Mariju Stamenić, Vladimira Jovanovića, Draganu Milovanović i Nebojšu Radoševića. “Pištaljka” je objavila i da je milion dinara dodeljeno firmi “Slika vest”, koja je povezana sa jednim od članova komisije.

Članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija) kritikovale su rezultate ovog konkursa, a predsednik NUNS-a Slaviša Lekić najavio je žalbu. UNS je istakao da je došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika, da je gradonačelnik Siniša Mali dužan da poništi Rešenje i zahteva njegovu odgovornost za odabir članova Komisije, u kojoj nema predstavnika reprezentativnih novinarskih udruženja, odnosno javnosti poznatih medijskih stručnjaka.