Panović i Krstić / Foto: Fonet

REM krije zapis sa sednice na kojoj su izabrani Krstić i Panović

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odbilo je da dostavi “Cenzolovci” audio-snimak sa sednice Saveta na kojoj su za članove Upravnog odbora RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, uz obrazloženje da će se o zahtevu novinara odlučivati „na narednoj redovnoj sednici“.

Kako se navodi, zbog kontroverzi koje naročito prate izbor Krstića, “Cenzolovka” je od REM-a zatražili audio-zapis i stenogram sa te sednice, ali je REM zahtev odbio, uz obrazloženje da, prema Zakonu o elektronskim medijima, sve odluke u REM-u donosi Savet, pa će se i o ovom zahtevu odlučivati na nekoj od narednih sednica, ali nisu naveli kada će se održati. Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, međutim, propisuje da institucije imaju rok od 15 dana da dostave informacije ili, ukoliko iz opravdanih razloga to ne mogu da učine u datom periodu, mogu zatražiti dodatni rok do 40 dana, što REM nije učinio. Zbog izbegavanja REM-a da javnosti u zakonskom roku dostavi snimak, novinari su uputili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik Rodoljub Šabić kaže da “ne može da zamisli nijedan opravdan razlog zbog koga bi se od očiju javnosti sklanjali procedura, kriterijumi i načini izbora bilo kog nosioca bilo koje javne funkcije”.

Inače, izbor Panovića i Krstića u delu medijske javnosti naišao je na osporavanja. UNS je podsetio da je Krstić bio medijski savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića kada su „usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju, kada su novinari koji su kritički pisali o vlasti otpuštani bez mogućnosti da posao pronađu u bilo kom javnom glasilu, a mediji bili izloženi drastičnoj cenzuri“, i pozvao ovo regulatorno telo da obrazloži svoju odluku. REM, međutim, to nije učinio, pa osim šturog saopštenja da su Krstić i Panović izabrani u Upravni odbor, javnost i dalje ne zna kojim se kriterijumima u ovom slučaju vodio REM.