Miroslava Milenović / Foto: Istinomer

Miroslava Milenović će kontrolisati policiju?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović moraće da imenuje Miroslavu Milenović u Komisiju za rešavanje pritužbi u sedištu MUP, jer po Zakonu o policiji dužan je da iz civilnog sektora odabere pet osoba koje će u naredne četiri godine biti članovi Komisije.

Kako piše “Danas”, on nema odrešene ruke prilikom izbora članova, već mora da se vodi konkursom koji je sprovela vladina Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, a na konkursu je ubedljivo prva bila zamenica predsednika pokreta “Dosta je bilo” Miroslava Milenović, bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije. Ona, međutim, nije jedino “nezgodno” ime koje ministar Stefanović mora rešenjem da postavi u Komisiju. Trećeplasirana Jelena Radojković, koju je predložilo Udruženje žena “Etno forum” iz Svrljiga, prošle godine našla se u medijima pošto je optužila šefa odborničke grupe SNS u lokalnoj skupštini, za seksualno zlostavljanje. Miroslava Milenović, koja ima bogato iskustvo u Srbiji i inostranstvu kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sprečavanju pranja novca, u motivacionom pismu navela je dva osnovna razloga zbog kojih je prihvatila da postane članica Komisije za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a. “Prvi razlog je izostanak ozbiljne istrage i rezultata istrage povodom fizičkog napada koji sam lično doživela od strane N. N. izvršioca u centru Beograda u novembru 2015. godine, iako sam pravovremeno ukazivala nadležnom tužilaštvu i policiji da sam predmet neovlašćene obrade i praćenja. Drugi razlog je događaj koji odigrao se aprila 2016. godine u centru Beograda, u kvartu “Savamala”, kada je izostala reakcija policijskih službenika koji su uredno od oštećenih građana primili prijavu o štetnom događaju”, navela je Milenović u motivacionom pismu, u kojem je istakla da je potpuno svesna da za učešće nema političku podršku i naklonost ministra.

Inače, Komisija će postupati u tročlanim većima, a osim predstavnika iz nevladinog sektora u veću će biti i član koga imenuje Direkcija policije i predstavnik MUP. Članovi komisije imenuju se na period od četiri godine. Prema Zakonu o policiji pritužbu može podneti svako ko smatra da su mu postupanjem ili propuštanjem postupanja policajca povređena ljudska i manjinska prava i slobode, u roku od 30 dana od dana kada se pritužena radnja dogodila. Pritužba može da se podnese i na rad Ministarstva.