Protest "Stojim uz Vranjske" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Evropsku federaciju novinara brine tretman novinara u Srbiji

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard izjavio je da ga veoma brinu dešavanja u Srbiji, tretman novinara i rast autocenzure, prenelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

“Vodeći srpski političari moraju da shvate da nasilje i pritisci na novinare moraju biti osuđeni”, rekao je za NUNS Bjeregard, koji će biti jedan od uvodnih govornika na konferenciji EU o medijima na Zapadnom Balkanu, u novembru u Tirani. On je potvrdio i da će EFJ utvrditi najadekvatnije mehanizme reagovanja na situaciju u Srbiji, a potom raditi na tome da se oni i sprovedu. Bjeregard je rekao da će u Tirani od evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana tražiti da bude “veoma jasan i koherentan kada su u pitanju medijske slobode u Srbiji.”

U saopštenju NUNS-a navodi se da je povodom najnovijih dešavanja u medijskom prostoru Srbije, Upravni odbor EFJ na redovnom sastanku ugostio predstavnicu NUNS-a Maju Vasić-Nikolić, koja je, kako se navodi, iznela probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i prenela zahtev NUNS-a da UO EFJ organizuje misiju u Srbiji koja bi razgovarala sa novinarima i sa predstavnicima države. Ona je od članova UO i Bjeregarda zatražila da EFJ učini sve što je moguće i u okviru mandata organizacije izvrši pritisak ne samo na vlasti u Srbiji, već i na instititucije EU kako bi novinari u Srbiji mogli da rade svoj posao nesmetano i da bez straha izveštavaju u javnom interesu. “Neophodno je omogućiti slobodan i bezbedan rad novinara, detaljno istražiti ubistva, fizičke i druge napade i pretnje koje su im upućene. Država Srbija mora da pokaže da je zakon jednak za sve i da će počinioci i nalogodavci takvih dela biti kažnjeni”, rekla je Vasić-Nikolić i dodala da je izuzetno važno da najviši predstavnici vlasti u Srbiji javno osude sve slučajeve napada i pritisaka na novinare, a ne da ih ćutanjem čak i ohrabruju. Predstavnica NUNS-a razgovarala je i sa Andreasom Bitnerom iz Udruženja novinara Nemačke i Patrikom Kamenkom iz Sindikata novinara Francuske o mogućim aktivnostima tih organizacija u njihovim zemljama povodom problema sa medijskim slobodama u Srbiji, navodi se u saopštenju.