Foto: Pixabay.com

Katalonija će tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom

Katalonski lider Karles Pućdemon izjavio je sinoć da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike, ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

“Želim da sledimo volju naroda Katalonije, da postane nezavisna država”, rekao je Pućdemon, što je odmah propraćeno aplauzom poslanika, ali je nastavio: “Predlažemo da suspendujemo deklaraciju o nezavisnosti, kako bismo radili na rezultatima referenduma. Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga”. Kako je istakao, vredi ispitati i mogućnosti međunarodnog posredovanja kako bi kriza bila rešena. Pred poslanicima je održao dugu lekciju iz istorije Katalonije, ali i iz istorije kampanje nezavisnosti, a obraćajući se Špancima rekao je da Katalonci nisu kriminalci. “Mi smo normalni i želimo da glasamo. Spremni smo na razgovore i za dijalog. Nemamo ništa protiv Španije. Želimo da nas Španci bolje razumeju. Naša veza ne funkcioniše već godinama, i sada je neodrživa”, dodao je Pućdemon.

Inače, u krizi oko Katalonije, španska vlada bi mogla da aktivira član 155 Ustava Španije, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. U Madridu su indirektno nagovestili tu mogućnost. Naime, taj član je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima ga zovu i „nuklearna opcija“, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao „atomskom bombom“. Član 155 predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja – i prebaciti na centralnu vladu u Madridu. Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima u tom slučaju pravo da primeni „institucionalnu silu“. To bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo da znači sukob koji bi mogao da preraste u građanski rat.