Foto: Pixabay.com

Ne zna se ko je vlasnik firme zainteresovane za “Galeniku”

Ne zna se ko je vlasnik luksemburške firme “Aelius” koja je dostavila ponudu za kupovinu farmaceutske kompanije “Galenika”.

Kako piše “Danas”, na tenderu za prodaju “Galenike” ponudu je, pored “Aeliusa”, dostavila i švajcarska kompanija “Amicus”, a tenderska komisija još proverava dostavljenu dokumentaciju. Kako se ističe, “Aelius” se u prvim najavama povezivao sa brazilskim proizvođačem lekova EMS koji posluje u 30 zemalja i pretpostavka je da kupovinom “Galenike” želi da prodre na evropsko tržište. Na tenderu je, međutim, učestvovala firma “Aelius” koja je registrovana u Luksemburgu 26. septembra ove godine, neposredno pre raspisivanja javnog poziva za prodaju “Galenike”. Osnivač firme je “Glob farm”, firma koja je upisana u registar istog dana kada i ćerka firma “Aelius”. U vlasničkoj strukturi “Glob farma”, kako se navodi, 75 odsto udela ima “Gronin farma” iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski “Montesearch”, čiji je vlasnik brazilski EMS. To bi, kako ističe “Danas”, značilo da “Galeniku” želi da kupi holding kompanija “Gronin”, čiji se krajnji vlasnik ne zna.

Podsetimo, Ministarstvo privrede je 1. septembra raspisalo tender za prodaju fabrike, a uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji i da u poslednjoj poslovnoj godini ima prihod veći od 300 miliona evra. Procenjena vrednost kapitala koji se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra. Banke kojima “Galenika” duguje više od 71 milion evra saglasne su da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz diskont. Za dobrovoljni odlazak iz “Galenike”, koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika. A pokušaj privatizacije “Galenike” propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, konzorcijumom “Frontier-Petrovaks”, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.