Naser Orić / Foto: FoNet/AP

Sud BiH oslobodio Nasera Orića optužbi za ratne zločine

Sud BiH oslobodio je juče Nasera Orića, komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, krivice za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992, javili su sarajevski mediji.

Krivice je oslobođen i pripadnik Armije BiH Sabahudin Muhić, a predsedavajući Sudskog veća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu. Oni su bili optuženi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Mediji u RS su tokom sudskog procesa objavljivali informacije da Orić zastrašuje potencijalne svedoke protiv njega, pa su mnogi odustali od svedočenja. Inače, Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije, koja ga je sumnjičila za ratne zločine. I Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje, ali je on izručen BiH. Orićeva odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka, budući da mu je već suđeno za te zločine, ali je Tribunal, koji je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice, odbio taj zahtev. Tužilaštvo BiH najavilo je juče da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je oslobađajuća presuda Oriću dokaz da životi srpskih civila nisu jednako vredni kao životi drugih ljudi i da je to znak da će Srbija za pravdu uvek morati da se bori sama. On je dodao da će Srbija morati da se protiv toga bori još snažnijom ekonomijom, većom snagom i jedinstvom, kao i i većim radom. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je “ovo tačka preko koje se neće proći”.