Foto: Pixabay.com

Srbija od Tvitera tražila podatke o 40 korisnika

Vlada Srbija tražila je informacije o 40 korisnika društvene mreže “Tviter” od januara 2015. do juna ove godine, pokazuju Izveštaji o transparentnosti ove kompanije.

Kako navodi CINS, u prvih šest meseci ove godine Vlada Srbije obratila se “Tviteru” 12 puta tražeći informacije o istom broju korisnika ove društvene mreže, a za četiri profila “Tviter” je dao neke od podataka. Prema podacima iz Izveštaja, Vlada se prvi put obratila 2015, kada su poslali devet zahteva, dok je tokom 2016. taj broj povećan na 17 zahteva za proveru 19 profila. Sa novih 12 zahteva u prvoj polovini 2017. ukupan broj obraćanja popeo se na 38 zahteva za proveru 40 korisnika. Prosečno u 24 odsto slučajeva “Tviter” je Vladi dostavio neke od traženih podataka za dve i po godine. Pored toga, Srbija je dva puta od “Tvitera” tražila da se određeni profili ili sadržaj uklone sa ove društvene mreže – jednom u drugoj polovini 2015, a drugi put u prvoj polovini 2016. Kako je navedeno na sajtu, ovi zahtevi nisu imali sudski nalog, već se kao podnosilac navodi vladina agencija, policija ili neki drugi organ. Ni na jedan od ova dva zahteva za uklanjanje “Tviter” nije pozitivno odgovorio.

Inače, zahtevi za uklanjanje uglavnom se odnose na sadržaj koji je zabranjen u određenoj zemlji, kao na primer zahtev suda kako bi se uklonila uvredljiva izjava ili zahtev da se ukloni zabranjeni sadržaj poput nacističkih simbola u Nemačkoj. Srbija je jedina zemlja u regionu koja se obraćala ove godine “Tviteru” za informacije o korisnicima. Hrvatska i Crna Gora su se 2015. godine obraćale sa po jednim zahtevom, što je učinila i Albanija 2014. Inače, na adresu “Tvitera” ove godine stiglo je 6.448 zahteva za informacije o 11.115 korisničkih profila, a u 60 odsto slučajeva, tražiocima su ustupljeni neki podaci. Na prvom mestu po broju zahteva trenutno se nalaze SAD koje su imale 2.111 zahteva za informacije o 4.594 naloga, Japan je na drugom sa 1.384 zahteva, a nakon toga slede Velika Britanija,  Turska i Francuska. Dok je većini ovih država “Tviter” dostavio neku od traženih informacija, u slučaju Turske od 554 zahteva za 902 profila nije odgovoreno ni na jedan. “Tviter” izveštaje o transparentnosti objavljuje dva puta godišnje od 2012. i do danas su dobili zahteve iz 83 zemlje sveta.