Požar u "Depou" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Depo” kupili Izraelci koji već grade na mestu bivše ambasade SAD

Prostor nekadašnjeg “Depoa” u Beogradu, na kojem je pre više od tri godine izgoreo tržni centar, prodat je juče na javnoj aukciji po ceni od 4,15 miliona evra, objavio je “Blic”.

Firmi “BKA development”, koju je prilikom otvaranja ponuda predstavljao direktor Miša Marković, prodati su postojeći objekti sa pripadajućim zemljištem, ukupne površine 4.316 kvadratnih metara u Bulevaru kralja Aleksandra. Ta firma je, prema podacima Agencije za privredne registre osnovana 26. septembra ove godine sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara.  Direktor Marković za “Insajder” je izjavio da iza ove kupovine zapravo stoje izraelski investitori, kompanija “Yossi Avrahami” i “Almogim holdings”, koja već u Beogradu gradi na prostoru bivše ambasade SAD u Ulici kneza Miloša. On je kazao da se na aukciji pojavio kao kupac zbog “proceduralnih i administrativnih stvari”, jer je nova firma osnovana tek pre 15 dana, a da je kupovinu obavio u ime izraelskog konzorcijuma, koji predvodi Nir Makdasi. “Kako nismo ni znali da li ćemo na aukciji kupiti zemljište još nije doneta odluka šta će se tu graditi. Znam samo da će biti nešto lepo, moderno i savremeno za Beograd”, rekao je Marković. On je, prema istraživanju “Insajdera”, do pre šest dana bio suvlasnik u firmi u kojoj vlasništvo ima dugogodišnji generalni sekretar “Partizana” Žarko Zečević, ali napominje da Zečević nema nikakve veze sa ovim poslom. Objašnjava da je  vlasništvo u zajedničkoj firmi sa Zečevićem nasledio od svog oca.

Podsetimo, “Depo” je izgoreo u avgustu 2014. i do tada je u njemu radilo 160 zakupaca pijačnih tezgi. Posle požara njima je ponuđena alternativna lokacija na dorađenom delu Đeram pijace, takođe u Bulevaru kralja Aleksandra, ali se malo ko od njih tamo i zadržao.Nikada nije saopšteno ko je odgovoran zbog paljenja objekata u vlasništvu GSP “Beograd”, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je odbilo da BIRN-u dostavi dokumentaciju iz istrage.