Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Srbija ipak neće slati pismo Evropskoj komisiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da na zahtev Španije, u ovom trenutku, Srbija neće poslati pismo Evropskoj komisiji (EK) sa nizom pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

On je izjavio da je pismo završeno, da je ozbiljno sastavljeno, ali da iako ga sada neće poslati, Srbija ne odustaje od odgovora. Vučić je rekao da je potpisao pismo, a da je ostalo da ga potpiše premijerka Ana Brnabić i da ga Vlada Srbije prihvati. “Nećemo sada, jer smo zamoljeni od Španije da to ne učinimo, da ne otežavamo njihovu poziciju. Uradićemo u narednom periodu. Kada, obavestićemo vas. Imamo obavezu prema španskim prijateljima, jer su i oni nama pomagali”, rekao je Vučić. Premijerka Brnabić izjavila je da će prilikom predstojeće posete Briselu razgovarati s evropskim zvaničnicima o stavu EK, a na pitanje šta piše u tom pismu, rekla je da je glavni stav da EK mora biti jasno statusno neutralna.

Podsetimo, premijerka je ranije izjavila, posle hitnih konsultacija zbog stava EU, da predsednik Vučić i Vlada pripremaju pismo za EK u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i da će ga odneti kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra. Inače, portparol EK Margaritis Šinas naglasio je da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje, jer je ”Španija država članica EU”. A portparolka EU Maja Kocijančič istakla je da u briselskim institucijama ne postoje dvostruki standardi već da EU “poštuje univerzalno međunarodno pravo”. “Kao što je potvrdio Evropski Savet, Kosovo je jedinstven slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom”, navela je Kocijančič.