Foto: Beta, Lana Slivar Dominik

Revidirano poslovanje Agrokora – gubitak od 440 miliona evra u 2016.

Kako pokazuju revidirani finansijski izveštaji Agrokora, samo u 2016. ova kompanija je zabeležila gubitak od 440 miliona evra, od čega 300 miliona evra u maloprodaji. Revizijom je ustanovljeno i da je kapital Agrokora manji za čak 1,7 milijardi evra nego što se ranije mislilo. Ujedno, pokazalo se i da je, umesto dobiti od 110 miliona evra, u 2015. godini Agrokor zabeležio gubitak od 140 miliona evra.

Vanrednom revizijom poslovanja 27 firmi unutar holdinga Agrokor, obuhvaćeno je i po tri firme iz Srbije i BiH, ali rezultati ovdašnjih kompanija još nisu objavljeni, piše “Danas“. List navodi i da potencijalne obaveze Konzuma, Leda i Jamnice – najvećih Agrokorovih firmi u Hrvatskoj – iznose čak 9,25 milijardi evra, a da Agrokor nije zaštićen od poverilaca Leks Agrokorom, bio bi zreo za stečaj.

“Danas“ piše i da je hrvatska vlada ove rezultate iskoristila da pokaže kako je uvođenje vanredne uprave i Leks Agrokora bio opravdan potez. Međutim, potpredsednik uprave ruske Sberbanke Maksim Poletaev, zatražio je da Hrvatska vrati dug od 1,1 milijardu koliko Agrokor duguje ovoj banci, pošto je, nacionalizacijom Agrokora, to sada postao dug Hrvatske.

Nešto ranije, Narodna banka Srbije je saopštila da “odlukama sudova nije omogućena primena Lex Agrokor-a na kompanije Agrokora koje posluju u Srbiji, što znači da udeli u tim kompanijama ne mogu biti sredstvo obezbeđenja za kredite Agrokora.“