Foto: FoNet/MOD

Osuda državnog promovisanja ratnih zločinaca

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i pojedine političke stranke oštro su osudile izjave Aleksandra Vulina i Nikole Selakovića na skupu bivših starešina Treće Armije Vojske Jugoslavije, održanom u Nišu u subotu, preneo je Insajder.

Kako se navodi u saopštenju YIHR, gosti skupa pod nazivom “Da se ne zaboravi“ bili su i dvojica osuđenih ratnih zločinaca – Nikola Šainović i Vladimir Lazarević, a ministar Vulin je, obraćajući se generalu Lazareviću, rekao da se “nikada više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili”.

’’Hitno zahtevamo od predsednice Vlade i predsednika Republike da se ograde od izjava svojih članova kabineta Vulina i Selakovića, kao i da se jednom za svagda odreknu osuđenih ratnih zločinaca. U protivnom, njihovo ćutanje će biti potvrda da je politika negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, zvanična politika države Srbije’’, saopštila je Inicijativa.

LDP je saopštila da je “nemoguće u isto vreme pričati o građenju moderne, evropske Srbije, a da se kao heroji i primeri prikazuju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za najteža krivična dela.“

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je pozvala Vladu Srbije i Anu Brnabić da se ograde od izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina kojima se veličaju osuđenici za ratne zločine, i da “osude koketiranje sa osudjenim ratnim zločincima“.

Podsetimo, Vladimir Lazarević – koji je i govorio na skupu u Nišu – osuđen je u Haškom tribunalu po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji. Lazarević je bio  komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, bio je osuđen na 18 godina zatvora, a posle izdržane dve trećine kazne, vratio se u Beograd, gde je 2015. imenova za člana Glavnog odbora SPS.