MiG 29 / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

MiG-ovi ne lete 20. oktobra

Kontigent od šest aviona MiG 29 koji su pre nekoliko dana dopremljeni iz Rusije, neće leteti na obeležavanju Dana oslobođenja Beograda – 20. oktobra u Batajnici. Ovo su na TV Pink izjavili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik uprave za odbrambene tehnologije, general-major Bojan Zrnić, a prenosi portal Tango Six.

Kako piše ovaj specijalizovani portal, iz MiG 29 aviona još nije izvađena ruska oprema, i tek im predstoji instalacija ICAO komunikaciono-navigacione opreme (International Civil Aviation Organization). Ovo znači da će avioni eventualno tek biti sklopljeni do 20. oktobra, tj. da će biti prikazani na zemlji.

Tango Six piše i da još uvek ne postoji dogovor za modernizaciju ovih aviona, niti za ugradnju novih radara i raketa, već da je jedino dogovoreno održavanje i dodatno produžavanje njihovog životnog veka.

Vojni analitičar Aleksandar Radić je za N1 izjavio da je reč o avionima proizvedenim u periodu 1987-1991, da su oni “defanzivno sredstvo za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije“, i da imaju životni vek od 40 godina, a da bi mogli dobiti ofanzivni kapacitet tek modernizacijom, koja nije ugovorena. Radić je dodao i da je jedan avion već vraćen u Rusiju “zbog pravnih stvari“.

Podsetimo, ministar odbrane Vulin je rekao da očekuje da će 20. oktobra “prikazati građanima“ avione, i pozvao građane da “zajedno obeležimo Dan oslobođenja Beograda“.