Foto: Fonet/AP

Protest protiv nezavisnosti Katalonije

Nakon što je prošle nedelje održan referendum o nezavisnosti Katalonije od Španije, u nedelju je u Barseloni održan protest koji se protivi proglašenju nezavisnosti ove španske autonomne oblasti. Gradska policija navela je da je na protestima učestvovalo oko 350 hiljada ljudi, dok su organizatori skupa procenjivali da je bilo skoro milion prisutnih.

Španski premijer Marjano Rahoj izjavio je u intervjuu za list Pais da će centralne vlasti u Madridu sprečiti da “deklaracija o nezavisnosti” Katalonije “dovede do bilo čega”. Na skupu protiv nezavisnosti Katalonije govorili su španski književnik Mario Vargas Ljosa i bivši predsednik Evropskog parlamenta Žosep Borel, a demonstranti su pozivali na hapšenje katalonskog lidera Karlesa Pućdemona.

Dan pre ovog protesta, u subotu, održani su protesti u Madridu i Barseloni, sa željom da dođe do dijaloga između suprotstavljenih strana. Građani obučeni u belo nosili su slogan “Hoćemo li da pričamo“, upućen španskim političarima.

Podsetimo, na referendumu za nezavisnost Katalonije za nezavisnost je glasalo nešto više od 90 odsto izašlih, ali je izlaznost bila tek oko 43 odsto. Sednica katalonskog parlamenta zakazana je za utorak, 10. oktobar, a španski Ustavni sud je naredio privremenu suspenziju sednice.