Zlatko Minić / Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Zašto su poštovanje zakona, investicije i pravna država u suprotnosti?

Pišući o kontroli bolovanja u smederevskoj železari Hestil, koju su dogovorili ministri Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević sa direktorom kompanije i kineskim ambasadorom u Beogradu, a povodom čega je Poverenik pokrenuo postupak nadzora u ova dva ministarstva, saradnik organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić kaže da je, objašnjenjem da će postojeće komisije “striktnije proveravati“ bolovanja i da je to insistiranje na tome da se zakon poštuje i sprovodi, ministar Lončar priznao da se zakoni sprovode tek kada investitor pozove ambasadora “pa se, ako je to ambasador uticajne zemlje, sastanu sa ministrima ili lično predsednikom i dogovore da se zakon sprovodi”.

“To je Srbija u kojoj je Lončar ministar (mada to nije najgore što nam se dešava – i Vulin je ministar). Srbija u kojoj ministar zdravlja posle 3,5 godine na funkciji otkriva da ‘postoji pojava kada krenu sezonski radovi da naprasno veliki broj radnika otvara bolovanje, a da nisu ispunjeni uslovi za bolovanje, već oni idu da rade neke sezonske radove’. Pa onda Srbija odluči da uvede sezonsku primenu propisa o kontroli bolovanja. Kod jednog investitora, za početak. Pa ako se pokaže da je primena propisa dobra stvar, tu ćemo pojavu ‘opšte primeniti’.

Ili Srbija odluči da uvede neki novi pilot projekat da zaštiti ‘ljude koji su uložili ogroman novac, koji radnicima daju platu’. Makar i po cenu kršenja propisa. Jer još je 2014. povodom Beograda na vodi Vučić poručio da će ‘državni organi poštovati zakon, ali da se mora poštovati i tuđ novac’. ‘Ali’ je suprotni veznik. Zbog čega ili koga su investicije i poštovanje zakona, investicije i pravna država u Srbiji suprotnosti?”

(Peščanik, 7. oktobar 2017)