Požar u Depou / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Podaci iz istrage za požar u Depou su – tajna

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) dostavi dokumentaciju iz istrage o požaru u kojem je u potpunosti izgoreo tržni centar Depo, iako tvrde da nema odgovornih za požar, preneo je juče BIRN.

Kako se navodi, takvo rešenje Tužilaštvo je donelo postupajući po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je BIRN uputio pošto je saopšteno da će grad Beograd prodati zemljište i objekte u Bulevaru kralja Aleksandra 142. Iz tužilaštva je najpre potvrđeno da je vođena istraga, ali da je njome utvrđeno da za izbijanje požara niko nije odgovoran, dok je u drugom dopisu BIRN-u uskraćeno da pregleda dokumentaciju iz istrage. Tužilaštvo je navelo da bi se dostavljanjem dokumentacije “moglo ugroziti vođenje krivičnog postupka, ukoliko po saznanju novih činjenica i novih dokaza, tužilaštvo eventualno donese odluku o pokretanju krivičnog postupka protiv lica, s obzirom da ista sadrži dokaze koje je u dosadašnjem toku postupka prikupilo i radnje koje je preduzelo, a koje se ne mogu stavljati na uvid pre saslušanja osumnjičenog”. BIRN je dodao da iz tog rešenja nije jasno zbog čega bi se vodila neka nova istraga ako je istraga na okolnosti paljenja Depoa okončana.

Inače, Depo je izgoreo u avgustu 2014. i do tada je u njemu radilo 160 zakupaca pijačnih tezgi. Posle požara njima je ponuđena alternativna lokacija na dorađenom delu Đeram pijace, takođe u Bulevaru kralja Aleksandra, ali se malo ko od njih tamo i zadržao. Iako nikada nije saopšteno ko je odgovoran zbog paljenja objekata u vlasništvu Gradskog saobraćajnog preduzeća “Beograd”, grad je 5. septembra ove godine objavio javni poziv za zainteresovane investitore.