Katalonija / Foto: FoNet/AP

Evropska komisija pozvala Španiju i Kataloniju na dijalog

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je juče špansku vladu i vlasti u Kataloniji na dijalog, ali je istakao da postoji “generalni konsenzus o tome da je regionalna vlada Katalonije, organizujući referendum, odlučila da ignoriše zakon”.

On je rekao da je u EU poštovanje vladavine prava suštinsko, a ne proizvoljno pitanje i naglasio da je ključno da se poštuje ustav svake zemlje članice. “Sve linije komunikacije moraju ostati otvorene”, napomenuo je Timermans i poručio da je vreme za razgovore kako bi se našao put iz bezizlaza, u skladu sa ustavnim poretkom Španije. I nemački zvaničnici ocenili su da je reč o unutrašnjem pitanju Španije, izražavajući nadu da će situacija “deeskalirati”. Upitan za komentar povodom akcije španske policije za vreme glasanja na referendumu, portparol nemačke vlade Stefan Šajbert rekao je da “apsolutno nije njegov zadatak da iznosi sud o policijskim operacijama u Španiji”, ističući  da je “zadatak svake vlade da održava demokratski poredak”. Podsećajući da je španski sud referendum proglasio neustavnim, on je napomenuo da Nemačka ne želi da posreduje u sporu Madrida i regionalne vlade u Barseloni.

Izvori u Briselu na koje se poziva agencija “Beta” rekli su da za zaključak Beograda o dvojakim aršinima kada su u pitanju Kosovo i Katalonija nemaju osnova i ukazali na odluku Saveta ministara EU od 18. februara 2008. u kojoj se takođe ističe da će o pitanju samoproglašenja nezavisnosti u Prištini svaka članica EU “odlučiti u saglasnosti sa svojom praksom i međunarodnim pravom”.