Grabar Kitarović i Vučić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Odložena poseta Vučića Zagrebu

Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović juče je zvanično potvrdio da je odložena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

“S obzirom na najnoviji razvoj događaja i atmosferu koja ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, predsednica Republike Hrvatske procenila je da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete. U kontaktima dva kabineta postignuta je saglasnost o odlaganju posete koja je bila planirana do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju. Komentarišući odluku predsednik Sabora Hrvatske i funkcioner HDZ Gordan Jandroković kazao je da je odgovornost na strani Srbije. “Izjave koje smo poslednjih dana čuli od visokih srpskih funkcionera nisu išle u smeru poboljšanja kvaliteta odnosa između dve države, već suprotno. Žao mi je i nikako ne mogu da prihvatim teze srpske strane o relativizaciji događaja s početka 90-tih”, rekao je Jandoković. Upitan da li je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u pravu kada kaže da se Hrvati bune zbog podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu, a dižu spomenik Miru Barešiću, atentatoru na jugoslovenskog ambasadora 1971. u Švedskoj, Jandroković je ocenio da je reč o različitim događajima koji ne mogu da se upoređuju. A ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da posete ne mora da bude ako je cena da Srbija ćuti. “Vučić ne bi išao da sluša o velikosrpskoj agresiji. Kako može Vučić da ode u Zagreb, a da ne pita hrvatsku predsednicu gde je 400.000 Srba koji su živeli u Hrvatskoj 1991”, rekao je Dačić.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uložilo je pre tri dana oštar protest ambasadorki Srbije u Zagrebu zbog otkrivanja spomenika majoru Tepiću u Beogradu, a pre mesec dana Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručuilo je otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu protestnu notu, jer su pristalice Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika ‘Novosti’”. To je bila još jedna u nizu protestnih nota koje su razmenile dve zemlje, a u avgustu prošle godine, tadašnji ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da je Hrvatska odbila da primi protestnu notu Srbije zbog paljenja srpske zastave na obeležavanju godišnjice “Oluje” u Kninu, jer “inflacija nota stvara nered”.