Deponija u Vinči/ Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Usvojen projekat o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Tri meseca od poslednjeg požara na gradskoj deponiji Vinča, odbornici Skupštine Beograda dali su juče saglasnost na konačni nacrt Ugovora, kojim se omogućava, kako je najavljeno, konačno rešavanje problema najveće deponije na teritoriji Grada.

Ugovor se odnosi na javno – privatno partnerstvo Grada i francusko- japanskog konzorcijuma “Suez Environemental”, koji će u Vinči izgraditi postrojenje za preradu otpada, a investicija je, kako je istaknuto, vredna oko 300 miliona evra. Filip Abramović iz Direkcije za upravljanje otpadom rekao je na sednici Skupštine grada da realizacija partnerstva donosi novi i moderan sistem upravljanja i deponovanja otpada, kao i novi vid zaštite životne sredine i korišćenje otpada kao resursa. On je kazao da će se iz otpada proizvoditi električna i toplotna energiju, koja će biti iskorišćena i za grejanje Beograđana. “Deponijski gas će, takođe biti izvučen i korišćen kao energent. Dakle, veliki benifit i uspeh što se tiče životne sredine”, naveo je Abramović. Odbornik DS Zoran Alimpić želeo je da zna koliko će Beograđani platiti to što će umesto deponije imati spalionicu u Vinči i zatražio da se potpisivanje Ugovora odloži do novog saziva skupštine, budući da  predstoje gradski izbori. Prema njegovim rečima, glavni izvođač tog projekta je firma registrovana u Srbiji, a koja se zove “Beo čista energija”. “To je firma sa kojom mi treba da sklopimo ugovor i red je da se pomene da postoji”, naveo je Alimpić i dodao da ugovor treba da reguliše obaveze grada i privatnog partnera na period od najmanje 30 godina. Projekat je naišao i na kritike Incijative “Ne da(vi)mo Beograd”, čiji su aktiivsti simbolično prosuli pepeo ispred Skupštine grada i raširili transparent na kome piše: “Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo”. “Odbornici koji dignu ruku za ovaj ugovor omogućiće sistemsko ugrožavanje zdravlja građana, degradiranje životne sredine i spaljivanje gradskog budžeta, jer gradska vlast model javno-privatnog partnerstva shvata isključivo kao način da javnim novcem pomogne netransparentne privatne inicijative”, rekli su iz Inicijative.

Podsetimo, požar koji je 18. maja izbio na deponiji u Vinči lokalizovan je nakon skoro mesec dana. Iz Grada su isticali da je rešenje problema izgradnja fabrike za preradu otpada. Inače, deponija Vinča stara je 40 godina, prostire se na 68 hektara, što je kao jedan i po Kalemegdan, a visina otpada iznosi 40 metara ili pola “Beograđanke”.