Kninska tvrđava / Foto: Pixabay.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora u Hrvatskoj

Presudom Županijskog suda u Splitu Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je juče na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

On je proglašen  krivim za dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini. U završnoj reči Vasiljković je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret. Optužnica ga je teretila za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je, kako je navedeno, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Bio je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. Vasiljković je u julu 2015. iz Australije izručen u Hrvatsku, gotovo deset godina nakon upućenog zahteva. Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. i od tada je bio u ekstradicionom pritvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. Kako je rečeno, sud će uzeti u obzir i vreme koje je proveo u australijskom i hrvatskom zatvoru – skoro 11 godina. Prema hrvatskom zakonu, svi osuđenici mogu zatražiti oslobađanje nakon odležane dve trećine kazne, što znači da bi Vasiljković uskoro mogao biti oslobođen. “Presuda Draganu Vasiljkoviću nije iznenađujuća, ali jeste visina kazne na koju je osuđen, jer su optuženi u sličnim predmetima osuđeni na znatno niže kazne, te se stvar utisak da su kazne koje izriče hrvatsko pravosuđe različite u zavisnosti od nacionalnosti”, izjavila je Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je presuda Vasiljkoviću “žalosni dokaz da će hrvatskim pravosuđem još dugo vladati osveta, a ne pravda”, dok je direktor Kancelarije za KiM Mаrko Đurić kazao da je to još jedan u nizu “šamara srpskom narodu”.