Siniša Mali / Foto: FoNet/Beoinfo

Mali: “Najverovatnije” podnosim ostavku i neću se kandidovati

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je juče da će “najverovatnije” podneti ostavku pre kraja mandata i da se “najverovatnije” neće kandidovati na narednim izborima u Beogradu.

“Najverovatnije neću biti kandidat na narednim izborima i najverovatnije ću podneti ostavku pre kraja mandata, ali odlazim nasmejan. Odlazim ponosan na sve ono što smo uradili u prethodne tri godine”, rekao je Mali. Na pitanje zašto to čini tek na kraju mandata, gradonačelnik je odgvorio da ne odlučuje on, već vladajuća većina u Skupštini grada.

Podsetimo, početkom maja, tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je  da će Mali tokom leta podneti ostavku i da neće čekati raspisivanje beogradskih izbora. On je istakao da je to zbog “sveopšte kampanje” koja se vodi protiv Malog “u kojoj ne možete da radite”. Međutim, ni nakon više od godinu dana od kada je juna 2016. Vučić izjavio da iza nelegalnog rušenja u Savamali “nesumnjivo stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu”, naglašavajući da će “oni će snositi i krivičnopravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti”, Mali nije snosio nikakve posledice. Takođe, nakon što je bivša supruga Siniše Malog u intervjuu za portal KRIK govorila da je on dobio puno starateljstvo nad troje maloletne dece za samo nekoliko meseci, iako sudski postupci dobijanja starateljstva nad decom u Srbiji mogu da traju i do pet godina, sve je završeno “dogovorom bivših supružnika”. Osim toga, Marija Mali govorila je o učešću bivšeg supruga u slučaju “Savamala” , ali i otkrila  detalje o imovini koju on ne vodi na svoje ime, kao i o drugim sumnjivim poslovima, ističući da za većinu tvrdnji ima dokaze. Inače, još u novembru 2013. Aleksandar Vučić je, predstavljajući Malog kao predsednika privremenog veća Beograda, naglasio da on neće biti kandidat SNS-a za gradonačelnika, niti će biti na izbornoj listi te stranke na lokalnim izborima. Međutim, kada su raspisani izbori za Skupštinu grada Beograda, Siniša Mali se našao na listi kandidata za odbornike, a nakon izbora postao je gradonačelnik.