Protest ispred Vlade Srbije / Foto: Istinomer

NUNS pisao EFJ: Pošaljite delegaciju u Beograd

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je pismo Evropskoj federaciji novinara (EFJ) sa sedištem u Briselu izveštavajući ovu organizaciju o dešavanjima u vezi sa gašenjem nedeljnika “Vranjske”.

NUNS traži da EFJ pošalje delegaciju koja bi u razgovorima sa svim nadležnim državnim organima, novinarskim i medijskim i drugim nevladinim organizacijama ustanovila kako se u Srbiji poštuju medijske slobode. U pismu se opisuju razlozi zbog kojih je osnivač, direktor i glavni urednik “Vranjskih” Vukašin Obradović bio u štrajku glađu i navode politički i finansijski pritisci koji su doveli do gašenja ovih novina, kao i aktivnosti članova NUNS u nastojanju da iskažu solidarnost i pruže pomoć. “Metode pritisaka su bile raznovrsne – od direktnih pretnji njemu i njegovoj porodici i njegovim kolegama u ‘Vranjskim’, preko uništavanja imovine (pljačka redakcije, razbijanje automobila), do finansijskih pritisaka (posebno ove godine – otkazivanje ugovora o oglašavanju, odbacivanje projekta na konkursu grada Vranja za finansiranje medija po prvi put). Veoma je važno naglasiti da je poslednjih godina uobičajena forma pritisaka (pretnje i napadi) zamenjena perfidnijim i indirektnim pritiscima, uključujući i selektivne detaljne inspekcije pojedinih, često kritički nastrojenih medija, koje se – iako u skladu sa zakonom – koriste za iscrpljivanje medija i zaposlenih. S druge strane, novinari Vranjskih su za svoj rad dobijali brojna profesionalna priznanja (5 godišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje NUNS u saradnji sa Ambasadom SAD)”, navodi se u pismu.

Takođe, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su duboku zabrinutost zbog načina na koji se predstavnici organa javne vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić, odnose prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK, povodom izveštaja o novcu za kupovinu stana ministra odbrane Aleksandra Vulina. “Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra”, piše u saopštenju.